Wat is een subdomein?“, is een vraag die regelmatig binnenkomt op de klantenservice van mijn werkgever. Wat is een subdomein precies? …

DNS en subdomeinen

Waarschijnlijk weet je al wat van de werking van DNS af. Is dat niet het geval, lees dan even het artikel Wat is DNS? door. Het “wat is DNS?” artikel gaat in op verschillende DNS records, zoals A-, MX-, en TXT.

Een subdomein is feitelijk niets anders dan een (extra) A-record: een andere naam naast “www“. Zo creer je naast www.example.net een subdomein blog.example.net om jouw blog op te hosten, of kantoor.example.net dat verwijst naar het IP-adres van kantoor.

Een subdomein wordt ook wel eens een hostheader genoemd.

Waar is een subdomein voor te gebruiken?

Een subdomein kun je voor heel scala aan doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld: Je hebt een website en domeinnaam geregistreerd bij een webhosting provider, maar je wilt graag een eigen mailserver gebruiken op kantoor. Bij de hosting provider maak je dan een subdomein, of A-record, mail aan , en verwijst die naar het externe IP-adres van kantoor. Wil je naast het kunnen versturen van e-mail via de eigen mailserver ook e-mail kunnen ontvangen, maak er dan ook een MX-record voor aan.

Een tweede voorbeeld is een VPN-server, om wereldwijd veilig te kunnen inloggen op jouw lokale (kantoor-)netwerk. Een IP-adres onthouden is vrij moeilijk, maar als je bij je hostingprovider een subdomein vpn aanmaakt en verwijst naar het externe IP-adres, dan hoef je enkel vpn.example.net te onthouden. Waarbij example.net natuurlijk staat voor jouw eigen domeinnaam.

Voorbeelddomein example.net

Het domein (de domeinnaam) example.net is door een overkoepelende organisatie, IANA, in het leven geroepen als test-, en voorbeelddomein. Overal waar je niet een eigen domeinnaam wilt of kunt vermelden, maar toch een voorbeeld wilt geven kun je example.net gebruiken.

Op de webpagina IANA-managed Reserved Domains staat hierover meer informatie. Hetzelfde geldt ook voor testdoeleinden gereserveerde IP-adressen.

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *